25230 22502 
 

Το πείραμα του Ερατοσθένη

Print Email

 

Το πείραμα του Ερατοσθένη, σχετικά με την περιφέρεια της Γης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα που έγιναν σε όλη την ιστορία του ανθρώπινου είδους. Ακολουθώντας τις πράξεις του Ερατοσθένη, οι μαθητές του Γυμνασίου Κάτω Νευροκοπίου, σε συνεργασία με την Βιολόγο του σχολείου κ. Κυριακίδου Πολύμνια υλοποίησαν το πείραμα κατά την εαρινή ισημερία, την Τρίτη 21/3/2017.

    

Οι μαθητές εργάστηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου και χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, η κάθε μία από αυτές είχε μία ξύλινη ράβδο ενός μέτρου στερεωμένη κατακόρυφα στο πάτωμα στην αρχή ένα άσπρου χαρτονιού. Ακολούθως, ξεκίνησαν να μετράνε το ύψος της σκιάς της ράβδου, κρατώντας σημειώσεις κάθε 2 λεπτά. Οι μετρήσεις ξεκίνησαν στις 12:10 με την τελευταία μέτρηση στις 12:31, ώρα, που ο ήλιος βρισκόταν στο ψηλότερο σημείο.

    

 

Η μέση τιμή της γωνίας φ υπολογίστηκε στις 41.5ο και με τις κατάλληλες μαθηματικές πράξεις η ακτίνα της γης υπολογίστηκε στα 6353km (ενδεικτική τιμή R=6370km)!!! Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και εντυπωσιάστηκαν με το αποτέλεσμα.

  

Ηλεκτρονική Τάξη

Υπουργείο Παιδείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Διαδραστικά Βιβλία