25230 22502 
 

Κάτω Νευροκόπι

Print Email

 

Κάτω Νευροκόπι

 Ο δήμος Νευροκοπίου ανήκει στο νομό Δράμας και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού. Έχει έκταση 872 τ. χλμ. και πληθυσμό 8.000 κατοίκους περίπου. Απέχει από τη Δράμα 42 χλμ. και έχει υψόμετρο 558μ. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της Ελλάδας. Αποτελείται από 17 δημοτικά διαμερίσματα (Νευροκόπι, Αχλαδία, Βαθύτοπος, Βώλακας, Γρανίτης, Δασωτό, Εξοχή, Κατάφυτο, Κάτω Βροντού, Λευκόγεια, Μικροκλεισούρα, Μικρομηλιά, Οχυρό, Παγονέρι, Περιθώρι, Ποταμοί, Χρυσοκέφαλος).Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 καμία αλλαγή δεν έγινε στο δήμο.   

 

             Το Νευροκόπι χιονισμένο

 

Η περιοχή Νευροκοπίου είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για τα φημισμένα αγροτικά προϊόντα της  που είναι οι πατάτες και τα φασόλια.    Οι νοστιμότατες πατάτες Νευροκοπίου                                                                                                       

 

Ο δήμος Νευροκοπίου είναι περιτριγυρισμένος από τα βουνά: Όρβηλο, Μενοίκιο, το Φαλακρό που λειτουργεί ως χιονοδρομικό κέντρο κ.ά.

Χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού       Όρβηλος. Νοτιοανατολική άποψη (από το λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου)                                                      

  

Στην περιοχή του Νευροκοπίου βρίσκονται:
 
·  Ο παραδοσιακός οικισμός του Γρανίτη που είναι περιστοιχισμένος από πανέμορφα δάση, ιδανικά για περιήγηση. Λειτουργούν εδώ παιδικές θερινές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Δράμας.

   Ο παραδοσιακός οικισμός του Γρανίτη

  Το Οχυρό Λύσσε που είναι ιστορικό μνημείο της ελληνικής αντίστασης στον Γερμανό εισβολέα τον Απρίλιο του 1941. Ανήκει στο ευρύτερο σύμπλεγμα των οχυρών Μεταξά. Υπάρχει μουσείο με πολεμικό υλικό και με οπτικοακουστικό σύστημα ενημέρωσης των επισκεπτών.

                                   Το Οχυρό Λύσσε    

  Η τεχνητή λίμνη των Λευκογείων που αποτελεί ένα σημαντικό αρδευτικό έργο αφού εξυπηρετεί όλους τους αγρότες της περιοχής. Επίσης είναι αξιόλογος τόπος αναψυχής.                                                      

          Η τεχνητή λίμνη των Λευκογείων

     

 

Η τεχνητή λίμνη των Ποταμών η οποία απλώνεται στη συμβολή του ποταμού Νέστου με τον παραπόταμό του Δεσπάτη. Η μεγάλης έκτασης λίμνη σχηματίστηκε από την κατασκευή του Η τεχνητή λίμνη των Ποταμών

υδροηλεκτρικού φράγματος της ΔΕΗ στο Θησαυρό. Πανέμορφο τοπίο, επιβλητικές γέφυρες, υδροβιότοπος και ερασιτεχνική αλιεία αποζημιώνουν τον επισκέπτη.  

            

 Το φράγμα Καταφύτου που είναι αρδευτικό έργο για την περιοχή και τόπος αναψυχής.

 

                                Το φράγμα Καταφύτου                    

 

Το τελωνείο Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στη δίοδο Εξοχής που λειτουργεί από το 2005                                                         

      Το τελωνείο Εξοχής                  

 

  Ο δήμος Νευροκοπίου είναι πλούσιος σε βυζαντινές εκκλησίες και παρεκκλήσια, που είναι διάσπαρτα σε όλο το λεκανοπέδιο, οι πιο σημαντικές όμως από πλευράς αρχιτεκτονικής σημασίας και παλαιότητας είναι οι ακόλουθες:
? Ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δασωτό
? Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Περιθώρι
? Ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων στην Kάτω Βροντού
? Ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Παγονέρι.
? Ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λιβαδάκι.
? Ο Ιερός Ναός Τίμιου Προδρόμου Λευκογείων.
? Ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός των Ταξιαρχών χτισμένος το 1848 στο Ακρινό του τοπικού     διαμερίσματος Καταφύτου
? Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία στον Βώλακα.
? Ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών στο Γρανίτη.
? Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο Βαθύτοπο.
      

        

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στο Νευροκόπι. Χτισμένος το 1866 με την τρίκλιτη βασιλική ξυλόστεγη, με εικόνες του 1874. Ο Ναός έχει ανακαινιστεί πλήρως και οι παλιές τοιχογραφίες που κάποτε κάλυπταν τους τοίχους έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονες αγιογραφίες.

                                                                         

       Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου        

 

 

        Το Νευροκόπι συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες και αρκετά καταστήματα που εξυπηρετούν τους πολίτες. Επιπλέον, λειτουργούν παιδικός σταθμός, δύο νηπιαγωγεία, 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Επαγγελματικό Λύκειο και Γενικό Λύκειο. Από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου πιο μεγάλη προβολή έχουν τα «Ακρίτεια» που γίνονται το καλοκαίρι (25-27 Ιουλίου) και περιλαμβάνουν αθλητικούς αγώνες, διάφορες εκθέσεις (φωτογραφίας κ.ά.) και ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι.    Το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου χαρακτηρίζεται από το εξαίσιο φυσικό του περιβάλλον αφού μπορεί κανείς να απολαύσει τα πλούσια σε βλάστηση δάση του, να ξαπλώσει κάτω από δέντρα εκατοντάδων ετών και να απολαύσει τη μαγεία της φύσης. Οι οξιές, οι καστανιές, τα έλατα, τα πεύκα και οι βελανιδιές σε συνδυασμό με τα αμέτρητα βότανα κάνουν την εμπειρία ενός περιπάτου ανάταση ψυχής.                Εκτός από την πλούσια χλωρίδα ο τόπος έχει και πλούσια πανίδα. Κατά την κυνηγετική περίοδο που ξεκινά στις αρχές Αυγούστου και ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου, πολλοί κυνηγοί από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται τα δάση της περιοχής, βρίσκοντας πληθώρα μικρών και μεγάλων θηραμάτων όπως είναι οι λαγοί, πουλιά, οι αγριόχοιροι, οι αγριόπαπιες κ.ά.                Συνηθίζει όποιος μιλά για το Νευροκόπι να ξεκινά με αναφορά στις πολικές χειμερινές θερμοκρασίες του. Δεν είναι όμως μόνο οι χαμηλές θερμοκρασίες που κάνουν το Νευροκόπι μοναδικό. Έχει κανείς πολλά να ανακαλύψει και να μάθει για τον τόπο αυτό όποια εποχή και αν τον επισκεφτεί, γιατί στην πραγματικότητα το Νευροκόπι είναι ένας τόπος «ζεστός»!

Ηλεκτρονική Τάξη

Υπουργείο Παιδείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Διαδραστικά Βιβλία