25230 22502 
 

Η ιστορία του ονόματος του Κ. Νευροκοπίου

Print Email

Του Δημήτρη Σταυριανίδη, μαθητή γ΄ γυμνασίου

Το Κάτω Νευροκόπι Δράμας σήμερα είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα.Παρόλα αυτά το φημισμένο αυτό χωριό για τις χαμηλές του θερμοκρασίες τον χειμώνα και για της άριστης ποιότητας πατάτες του, δεν είχε πάντα την ίδια ονομασία.

Μέχρι το 1913 οι κάτοικοι στο σημερινό Κάτω Νευροκόπι ονόμαζαν το χωριό τους Ζίρνοβο. Το 1913 με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου οι Έλληνες που ζούσαν στην Βουλγαρία, σε ένα χωριό με την ονομασία Νευροκόπι, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες και να εγκατασταθούν στο Ζίρνοβο, το οποίο και μετονόμασαν σε Κάτω Νευροκόπι.

Έτσι το χωριό Ζίρνοβο από το 1913 και μετά πήρε το όνομα Κάτω Νευροκόπι για να θυμίζει στους Έλληνες που ήρθαν από την Βουλγαρία το όνομα του δικού τους χωριού εκεί.

Σήμερα το χωριό Νευροκόπι στην Βουλγαρία λέγεται πλέον Gotse Delchev ή, όπως συνήθιζαν ανεπίσημα να το λένε, Άνω Νευροκόπι για να γίνεται διάκριση με το Κάτω Νευροκόπι που βρίσκεται στον Νομό Δράμας.

Πολλοί, λοιπόν ίσως μιλώντας για το χωριό αυτό κάποιες φορές το αποκαλούν Ζίρνοβο και δεν κάνουν λάθος. Όπως και να το πούν, όμως, πάντα θα είναι αυτό το όμορφο ακρινό μέρος της Ελλάδας με τους θερμούς, και φιλόξενους κατοίκους του.

 

Ηλεκτρονική Τάξη

Υπουργείο Παιδείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Διαδραστικά Βιβλία